hyhyhyhyhyhyhyhy
JOLJOL: BŁAGAM O POMOC! Kombajn zbożowy może zebrać plony z pewnego pola w ciągu 12 godzin. Po trzech
godzinach pracy tego kombajnu do zbierania plonów dołączono jeszcze dwa, tak samo wydajne,
kombajny. W ciągu ilu godzin te trzy kombajny zbiorą plony z pozostałej części pola?
13 gru 19:23
norka:
13 lip 21:28
Janek191:
P − praca do wykonania
w − wydajność jednego kombajnu w czasie jednej godziny
t, − czas potrzebny na skoszenie pozostałej części pola przez trzy kombajny
t
1= 12
t
2 = 3
Mamy
| | P | |
P = w*t1 = 12 w ⇒ w = |
| |
| | 12 | |
P
1 = w*t
2 = 3 w
więc
P − P
1 = 3*w*t
12 w − 3 w = 3w*t
9 w = 3w*t / : 3w
t = 3
Odp. 3 godziny
=============
14 lip 09:18
piq:
Janek, w jakich jednostkach są te wielkości?
14 lip 09:23
piq:
Co to znaczy praca do wykonania? Wstawiasz Janek191 oznaczenie P do równania,
a więc P jest liczbą, ale co ona oznacza?
W opisie oznaczeń zapis "czas potrzebny ..." jest niewłaściwy, poprawne określenie to
"liczba godzin potrzebna ...", "liczba dni ... " itp, ma być "liczba ... ".
Niejasne jest także określenie "w − wydajność...".
Gdyby uczeń lub student takie bełkotliwe oznaczenia umieścił w swoim zapisie rozwiązania
zadania, to miałby kłopot z zaliczeniem takiego opisu.
14 lip 11:52
piq:
To jest zadanie arytmetyczne, które rozwiązuje się nie stosując równań, takie zadania
rozwiązuje się z dziećmi w podstawówce po zapoznaniu ich z działaniami na ułamkach.
Jeśli jeden kombajn pracując sam może zebrać plon z pola w ciągu 12 godzin, to w ciągu każdej
| | 1 | |
godziny kombajn zbierze |
| plonu. W tym zadaniu w ciągu trzech godzin kombajn zebrał |
| | 12 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
3* |
| = |
| = |
| plonu. Do zebrania pozostało |
| plonu. |
| | 12 | | 12 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
Trzy kombajny pracując razem zbiorą |
| + |
| + |
| = |
| = |
| plonu. |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | |
| | 3 | |
Skoro zostało do zebrania |
| plonu, to trzy kombajny zbiorą ten plon w ciągu trzech |
| | 4 | |
godzin.
14 lip 12:09
piq:
Myślę, że JOLJOL błagający o pomoc przy tak banalnym zadaniu miał chyba dotąd takich
nauczycieli jak Janek191. Ich nauczanie jest niejasne, pokrętne, błędne, co potem skutkuje
takimi wynikami maturalnymi, jakie są po ostatniej maturze z matematyki. Nie ma się co dziwić,
że dzieci i młodzież tak boi się matematyki i tak marne wyniki są z tego przedmiotu osiągane.
To niesłychane usłyszeć od ucznia wołanie przy rachunkowym zadaniu − "błagam o pomoc!".
14 lip 12:18
piq:
Uzupełniam dla jasności przedostatnie zdanie.
Trzy kombajny pracując razem zbiorą
w ciągu godziny
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| plonu |
| 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | |
14 lip 13:03
pigor: ..., to może jeszcze...

rozwiązanie gimnazjalisty
w(t)=
pt, czyli szybkość pracy p=const w czasie t ⇒ (*)
p= w* t ,
wtedy, jeśli dla uproszczenia sprawy "ilość" pracy p=1, a
x=? − szukana liczba godzin wspólnej pracy 3−ech kombajnów,
to z (*) warunki zadania opisuje np.. takie równanie pracy:
112*3 + 3*112x =1 ⇔
14+
14x =1 /*4 ⇔ 1+x =4 ⇔
x=3 h. ...
14 lip 19:18
piq:
A co to za wielkość "szybkość pracy" albo "ilość pracy",? Jakie jednostki posiadają te
dziwaczne wielkości?
Na pewno nie jest to rozwiązanie gimnazjalisty.
Kolejny wydumany opis prostego zadania.
14 lip 20:03
pigor: .., proste i wcale nie wydumane, bo w(t) , czyli − wydajność pracy, to
dla mnie analogia do szybkości (prędkości średniej) v(t)= st i s=const,
i nikt mi tego nie zabroni, a jak się nie podoba niech robi po swojemu i tyle .
14 lip 21:30
pigor: ..., a swoje "mądre" uwagi zostawi np. w swojej ..

i tak będzie najlepiej.
14 lip 21:33
14 lip 21:41
pigor: ..., no cóż, a ja olewam i nie mam nawet zamiaru znać takich
definicji zwłaszcza profesorków od ekonomii, banków, itp, badziew ....

.
14 lip 21:49
Eta:

dla
π...
14 lip 21:50