Oblicz pole prostokąta zaznaczonego na rysunku:
licealistka ;):

funkcja:
y=x
2−6x−5
13 gru 19:23
załamany :(: znajdz miejsca zerowe i przeciecie sie z osia OY i wspolrzedne wierzcholka
13 gru 19:25
licealistka ;): narazie obliczyłam miejsca zerowe:
0 = x
2−6x−5
Δ= 16
√Δ = 4
x
1 = −1
x
2 = −5
i nie wiem co dalej
13 gru 19:26
Lolus: wylicz miejsca zerowe i z tego masz dwa ze znakiem (−) wtedy te dalsze wyznaczy ci ktorszy bok
,
potem wspolrzedne pkt q . i przeciecia z osia OY i odejmiesz od siebie i masz dlugosc dluzszej
13 gru 19:27
sushi_ gg6397228:
to masz złe miejsca
13 gru 19:27
Lolus: czyli ktorszy bok ma dlugosc 5 ( bo to jest 5 jednostek na osi X )
13 gru 19:28
Lolus: a rzeczywiscie nie sprawdzilem nawet

Δ=36 −4*1*(−5) = 56
13 gru 19:28
licealistka ;): punkt przecięcięcia z osią Y to punkt (5,0) ?
13 gru 19:29
sushi_ gg6397228:
nawet parabola jest źle narysowana, bo wzor jest na p. usmiechniete, a wykres na p. smutna
13 gru 19:30
licealistka ;): funkcja jest y=−x2−6x−5 przepraszam za pomyłkę
13 gru 19:31
Lolus: √Δ = √ 56= √ 4*14= 2√14
13 gru 19:31
Lolus: a to zmienia postac rzeczy

to rob tak jak pisalem

wyznac q = −Δ / 4a i p a pkt przeciecia
osi OY jest pkt (−5)
13 gru 19:33
licealistka ;): więc q = 4, więc drugi bok prostokąta jest równy 9?
13 gru 19:35
Lolus: tak
13 gru 19:40
licealistka ;): dziękuję bardzo wszystkim za pomoc
13 gru 19:41
rafał:

←Δ
10 lut 17:17