Poprosze o rozwiązanie i wytłumaczenie. dziękuje
robtel: Dana jest funkcja liniowa y=(3−m)x=m−7 Dla jakich wartości parametru m funkcja ta jest
a)malejaca b)przecina dodatnią półoś y. MA KTOŚ POMYSŁ BO JA JESTEM ZIELONY
13 gru 19:14
załamany :(: y=ax+b jest malejaca gdy a<0
wiec 3−m<0
13 gru 19:15
ROBERT: Poprosze o rozwiązanie i wytłumaczenie.
: ) Dana jest funkcja liniowa y=(3−m)x=m−7 Dla jakich wartości parametru m funkcja ta jest
a)malejaca b)przecina dodatnią półoś y. MA KTOŚ POMYSŁ ?BO JA JESTEM ZIELONY?
13 gru 23:40
beti: a) f. liniowa jest malejąca jesli współczynnik kierunkowy a jest ujemny, więc 3−m<0 → m>3
b) prosta przecina dodatnią część osi y jesli b>0, więc m−7>0 → m>7
Ot i wszystko
13 gru 23:44
ROBERT: DZIEKUJE. mam na dzieję że następnym razem już sam sobie poradze. Dzięki Dzięki ; )
13 gru 23:47
Gustlik: Wskazówka:
Funkcja liniowa y=ax+b jest malejąca, gdy a<0, a przecina dodatnią półos y, gdy b>0 (b to
"y"−owa współrzędna − rzędna − punktu przecięcia prostej z osią OY) . Odczytaj współczynniki a
i b dla Twojej funkcji, podstaw do tych warunków i rozwiąż tak otrzymane nierówności.
13 gru 23:50
ROBERT: Dana jest funkcja liniowa y=(3−m)x=m−7 Dla jakich wartości parametru m funkcja ta jest
a)malejaca b)przecina dodatnią półoś y. TAK NAPISAŁEM Z BŁEDEM A POWINNO BYĆ TAK
y=(3−m)x+m−7
13 gru 23:53