ciągi geometryczne
zielonaaa: pomocy z ciągami geometrycznymi....
znajdź pierwszy wyraz ciągu 2, 6, 18, 54, ..... który przekroczy 10 000
bardzo proszę o pomoc
13 gru 19:04
sushi_ gg6397228:
ile wynosi a
1, ile q; jak sie zapisuje a
n
13 gru 19:19
zielonaaa: czy q oznacza przyrost? my to mamy oznaczone r

w takim razie
a1 = 2
q= 3
an= a1*q
n−1
i co dalej? gdzie mam wstawić 10 000?
13 gru 19:24
sushi_ gg6397228:
przeciez to jest c. geometryczny; a nie arytmetyczny
q−−> c. geome
r−−> c. arytme
an>10 000 i potem jak wyjdzie np n> 30,5 to sprawdzamy n= 30, n= 31
13 gru 19:26
zielonaaa: lol, jestem w IB, u nas ciąg geometryczny ma r, a artymetyczny d

no dobrze, to mam 3
n−1 > 5000, mogę to jakoś podzielić jeszcze? jak pozbyć się tej potęgi?
13 gru 19:29
sushi_ gg6397228:
a potem logarytmowanie lub podstawianei na piechote pod "n" liczby naturalnej
13 gru 19:32
zielonaaa: czyli po prostu sprawdzamy, postawiając pod n kolejne liczby naturalne?
dziękuję bardzo za pomoc
13 gru 19:36
sushi_ gg6397228:
lub uzywamy logarytmu−−> wtedy wiemy ile wyjdzie tak z grubsza i szybko;
jak pisalem liczba moze byc 30,549595654606.... i wtedy trzeba podstawic n=30, n= 31 do
wyjsciowego
an= 2* 3n−1 i zobaczyc ile wyjdzie a30 i a31
13 gru 19:53