pole
pomóżcie prosze: podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 30 i 40 cm. Spodek
Wysokości ostrosłupa jest wierzchołkiem kąta prostego tego trójkąta.ściana boczna o
największym polu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem ostrym α takim że
| | 1 | |
tgα=1 |
| . oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa. |
| | 3 | |
Proszę o rysunek i pomoc w obliczeniach
13 gru 18:52
dero2005:

a = 30
b = 40
c =
√a2 + b2 =
√302 + 402 =
√900 + 1600 =
√2500 = 50
| | a*b | | 30*40 | |
hp = |
| = |
| = 24
|
| | c | | 50 | |
| H | | 4 | |
| = tg α = |
| → z warunków zadania
|
| hp | | 3 | |
h
s =
√H2 + hp2 =
√322 + 242 =
√1024 + 576 =
√1600 = 40
P
c = P
ΔABC + P
ΔAWB + P
ΔBCW + P
ΔACW =
| | a*b | | H*a | | a*hs | | b*H | |
= |
| + |
| + |
| + |
| = −−−− dokończ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
13 gru 20:57
feea : Skąd wiadomo, że hs tworząc kat alfa tworzy wysokość podstawy? Tak zawsze jest?
25 paź 15:02
matyk: O tym nam mówi twierdzenie o 3 prostych prostopadłych. Najwygodniej jest wybrać wysokość
25 paź 15:05