pomocy
kati: Prosze o pomoc w zadaniu z Równań wielomianowych mam zadanie
rozwiąż równanie x3+4x2−2x−8=0
czy jest to dobrze
x+4=0
x+−2=0
x3+−8=0
x=4
x=2
13 gru 18:47
Święty: Nie
13 gru 18:49
kati: a co jest zle jest ktos kto moze to rozpisac ktos w głowa a nie z wybitnym ego
13 gru 19:06
załamany :(: zacznij od grupowania wyrazów 1 z 3 i 2 z 4

i zapisz tutaj
13 gru 19:09
nini: 1+3=4
16x−2=14
1+−8=−7
niewiem lepiej to obadaj
13 gru 19:18
Lolus: (x3 −2x) + (4x2 −8) = 0
x(x2−2) +4( x2 −2 ) = 0
(x2−2)+ (x+4) =0
(x− pierz 2 )(x+pierz2) + (x+4) =0
13 gru 19:19
załamany :(: nini

do czego ta wypowiedz
13 gru 19:19
nini: a bo nie lubie takich rozpisywan nie lepiej wszystko policzyc
13 gru 19:22
kati: dobrze a co oznacza x−pierz teraz juz lepiej jak widze to rozpisane
13 gru 19:25
Aga:
o 19:19dwie pierwsze linijki dobrze
(x2−2)(x+4)=0
13 gru 19:25
nini: to równanie ma jakies rozwiązanie wyszło coś
13 gru 19:30
Aga: Każdy nawias przyrównaj do zera i rozwiąż
odp. x=−√2 lub x=√2 lub x=−4
13 gru 19:39
Kati: dziękuje bardzo miłego wieczoru
13 gru 19:50