Wyrażenia algebraiczne
Asiaeeex:

Czy ktoś mi wytłumaczy, zadanie które robiliśmy na lekcji, ale nie mam pojęcia dlaczego właśnie
tak je się wykonuje

?
Zapisz pola pokolorowanych figur w postaci sum algebraicznych:
13 gru 18:47
załamany :(: oznacz jakos te pola

to Ci bede mowił
13 gru 18:51
Aga: Od pola kwadratu odjąć pola trzech trójkątów prostokątnych.
Przyprostokątne dwóch jednakowych trójkątów mają długość a−b(trójkąt po lewej stronie i górny)
a przyprostokątne małego trójkąta w prawym dolnym rogu mają długość b
,
13 gru 18:55
Asiaeeex: P= (a+b)2−2*12b2=a2+2ab+b2−a2−12b2=2ab+12b2
13 gru 18:58
Aga: Odczytałam, że bok kwadratu ma długość a, ale z twoich obliczeń wynika, że nie.
To są twoje obliczenia , czy z lekcji?
13 gru 19:07
Asiaeeex: z lekcji
13 gru 19:11
Aga: Bok kwadratu ma długość (a+b)
Trójkąt z lewej i z góry ma przyprostokątne a, a
Trójkąt w prawym dolnym rogu ma przyprostokątne b, b
P=pole kwadratu−2* pola dużego trójkąta−pole małego trójkąta
| | a*a | | b*b | | 1 | | 1 | |
P=(a+b)2−2* |
| − |
| =a2+2ab+b2−a2− |
| b2=2ab+ |
| b2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
13 gru 19:19