ROZWIĄŻ
Daniello: (√57−40√2−√57+40√2)2 jak to rozwiązac bo juz dostałem kociokwiku
13 gru 18:31
załamany :(: korzystaj ze wzorow skroconego mnozenia
13 gru 18:33
Daniello: tak robiłem ale za kazdym razem inny wynik mi wychodzi porazka chyba cos źle robie
13 gru 18:34
załamany :(: pisz tutaj to sprawdze
13 gru 18:34
Daniello: podstawilem do wzoru skroconego mnozenia (a−b)2 = a2 − 2ab+b2 i pozniej po podstawieniu do
wzoru wyszlo mi cos takiego
57−40*2−2*√(57−40√2)(57+40√2)+57+40*2=57−80−(57)2(40√2)2+57+80=
13 gru 18:48
Daniello: czy czegos nie zjadłem po drodze
13 gru 18:48
załamany :(: jest zle przeciez √2 nie podnosisz do kwadratu
13 gru 18:50
Daniello: to jak powinno byc? siedze nad tym od 2 godzin dostaje juz oczopląsu
13 gru 18:53
13 gru 19:24
Aga: (...)2=57−40√2+57+40√2−2√(57−40√2)(57+40√2)=114−√3249−3200=114−14=100
13 gru 19:35
Daniello: takiego wyniku jeszcze nie mialem ale to chyba nie jest dobrze rozwiazane

13 gru 19:46
Aga: A co Ci się w nim nie podoba?
a2 jest
b2 jest
−2ab jest.
13 gru 19:49
mm:
Można też takim sposobem
(5−4√2)2= 57−40√2 (5+4√2)2=57+40√2
√a2= |a|
(|5−4√2|−|5+4√2|)2=(−5+4√2−5−4√2)2=(−10)2= 100
13 gru 20:00