obliczyć:
wieczny student:
w miarę możliwości z objaśnieniem proszę
13 gru 18:13
wieczny student: nikt nie wie?
13 gru 18:25
beti: | | sinx | |
Musisz wyjść z załóżenia, że lim(x→0) |
| =1
|
| | x | |
Potem tylko przekształcasz ułamek:
13 gru 18:28
wieczny student: czyli sinx czy jakakolwiek inna f. trygonometryczna zawsze będzie dążyć do zera?
a do wyniku bierzemy same liczby które pozostaną?
13 gru 18:32
beti: | | sinx | | sin2x | | sin3x | |
lim(x→0) |
| = |
| = |
| =...=1 |
| | x | | 2x | | 3x | |
13 gru 18:39
beti: | | sinax | |
Chodziło mi o to, że przy x→0 granica |
| jest zawsze =1 |
| | ax | |
13 gru 18:41
Arek: no powiedzmy że czaje, dzięki
jutro na kole się okaże
13 gru 18:43