panoramiczny telewizor
kate: Panoramiczny telewizor 28-calowy jest pakowany w kartonowe pudło o wymiarach 60cm x 100cm
x 60cm. Oblicz ile takich pudeł zmieści się w magazynie którego podłoga ma wymiary 6,5m
x 3m,a wysokośc jest równa 2,5m wiedząc że pudło nie może stać pionowo(to znaczy na
kwadratowym boku)
23 mar 10:39
Basia: Rozwiązuję
24 mar 00:39
Eta: Dasz radę ?

24 mar 00:43
Basia:
jeżeli będziesz ustawiała te pudła tak:
6,5 m
___________________
| 1m |
| |
| 0,6m |
3m | |
| |
| |
|___________________

to zmieścisz ich 6*5 = 30
innym sposobem 10*3 = 30
na wysokość ustawisz 2,5 / 0,6 = 25 / 6 < 5 czyli 4 warstwy
czyli razem 4*30 = 120
24 mar 00:47