Rozłóż na czynniki
Zdesperowna:(:
Rozłóż na czynniki, stosując metodę grupowania wyrazów:
a)x do kwadratu −5x+ax−5a
b)x do potęgi 3+3x do kwadratu + 6x+18
e)x do potęgi + 4x do kwadratu − 2x do kwadratu − 8x
13 gru 18:10
Esseker: x
2 − 5x + ax−5a=
x(x−5)+a(x−5)=
(x−5)(x+a)...
hm

widzisz o co chodzi na tym przykladzie

rozwiaz b) i napisz.
13 gru 18:14
Esseker: x
3+3x
2+6x+18 =
x
2(x+3)+6(x+3)=
(x
2+6)(x+3)
− tak powinno byc , odpisuj jesli mozesz w tym samym temacie

latwiej sie sprawdza. i zrob
e). jasniej
13 gru 18:32
Esseker: x
3+3x
2+6x+18 =
x
2(x+3)+6(x+3)=
(x
2+6)(x+3)
− tak powinno byc , odpisuj jesli mozesz w tym samym temacie

latwiej sie sprawdza. i zrob
e). jasniej
13 gru 18:32
Esseker: x
3+3x
2+6x+18 =
x
2(x+3)+6(x+3)=
(x
2+6)(x+3)
− tak powinno byc , odpisuj jesli mozesz w tym samym temacie

latwiej sie sprawdza. i zrob
e). jasniej
13 gru 18:32
Esseker: i do jakiej potegi x ma byc w e) − > to tez dopisz
13 gru 18:32
Esseker: apropo : x do pot.2 zapisujemy x 2. (bez przerw oczywiscie)
13 gru 18:33
Esseker: x daszek 2 −> ucielo mi. ( x do pot.2)
13 gru 18:33