pole ostrosłupa
pomóżcie prosze: podstawą ostrosłupa jest trójkąt ABC w którym AC=13, BC=13 i AB=24.Wysokość ostrosłupa
CS=12.Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
13 gru 18:06
beti: Z danych wynika, że krawędź boczna CS jest wysokością ostrosłupa.
1) podstawa − to Δ równoramienny, więc obliczasz wysokość poprowadzoną z wierzchołka C (h=5) i
pole P
p=60
2) Ściany boczne ACS i BCS to trójkaty prostokątne przystające, więc
| | 1 | |
PΔACS=PΔBCS= |
| *13*12=78
|
| | 2 | |
3) Ściana ABS to trojkąt równoramienny, a jej wysokość obliczasz z tw. Pitagorasa:
h
12=5
2+12
2 (h
1=13)
4) teraz już tylko pola wszystkich ścian zostały do policzenia.
13 gru 18:36
pomóżcie prosze: Beti a możesz mi podać dokładne obliczenia

?
13 gru 18:41
beti: ad1) h=|CD| − powiedzmy; więc:h
2+12
2=13
2 i z tego jest h=|CD|=5
13 gru 18:45
pomóżcie prosze: dziękuję śicznie
13 gru 18:47
beti: ad2) obliczenia masz podane
ad3) h
1=|SD| i ΔDCS jest prostokątny, więc:
|SD|
2=|CD|
2+|CS|
2 → h
12=25+144=169, więc h
1=13
| | 1 | |
ad4) PΔABC= |
| |AB||SD|=156
|
| | 2 | |
P
c=60+2*78+156=372.
13 gru 18:50
pomóżcie prosze: a możesz powiedzieć mi jak zrobić to zadanie
podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 30 i 40 cm. Spodek
Wysokości ostrosłupa jest wierzchołkiem kąta prostego tego trójkąta.ściana boczna o
największym polu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem ostrym α takim że
1
tgα=1
. oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
3
Proszę o rysunek i pomoc w obliczeniach
13 gru 19:01
beti: sorry, coś mi nie idzie rys. mogę opisać metodę obliczeń, ale bez rys.
13 gru 19:08
pomóżcie prosze: ok to może być bez rysunku
13 gru 19:10
pomóżcie prosze: będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc
13 gru 19:11
pomóżcie prosze: beti jesteś

?
13 gru 19:19
beti: dobra, piszę a ty rysuj ostrosłup o podstawie ABC i wierzchołku D, gdzie CD to wysokość
ostrosłupa
13 gru 19:20
beti: oznaczyłam tak podstawę: |AC|=40, |BC|=30 i kąt przy wierzchołku C jest prosty. Więc
|AB|2=302+402, czyli |AB|=50
13 gru 19:23
pomóżcie prosze: to wszystkie oblicznia? a co z tgα=113?
13 gru 19:28
beti: Ściana boczna o największym polu to ściana ABD. Jej wysokość oznaczam DE. Jeśli teraz
połączysz E i C to otrzymasz ΔECD który jest prostokątny → patrz zad. poprzednie. Kąt DEC to
włąśnie kąt α z zad.
Wysokość EC w podstawie możesz obliczyć np z e wzoru na pole trójkąta zapisane na dwa sposoby:
| | 1 | | 1 | |
Pp= |
| |AB||EC|= |
| |AC||BC| → podstawiając dane dostaniesz |EC|=24.
|
| | 2 | | 2 | |
13 gru 19:32
beti: | | |DC| | | 4 | |
Z def. tg masz: tgα= |
| = |
| , z czego |DC|=32.
|
| | |EC| | | 3 | |
Teraz juz tylko pola wszystkich ścian i po bólu
13 gru 19:34
pomóżcie w dokończeniu zadania: a objętość
13 gru 19:34
beti: | | 1 | | 1 | |
No Pp juz masz → wynosi 600,więc V= |
| Pph= |
| *600*32 |
| | 3 | | 3 | |
13 gru 19:54
pomóżcie w dokończeniu zadania: a możesz mi powiedzieć jak dalej obić to zadanie.
Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt prostokątny równoramienny, którego ramię ma
długośc6√2 cm. wiedząc że wysokość ostrosłupa jest równa 8 cm oblicz : a) długość krawędzi
bocznych b) Pb a=6√2 h=8 a2+a2=b2 b2= 144/√2 b=12
1
r=1
b=6
2
h2+12=c2 64+36=c2 c=10
13 gru 20:30