pomocy
Carolina7777: Proszę o pomoc..
Zapisz dane wyrażenie jako potęgę o podstawie 2:
a) 8*132√16*{1}{2}7
2.Oblicz
a) 7√4*7√2*7√16
b) 3√27*3√8
c) p3√64
d)3√27*3√−8
13 gru 17:43
dero2005:
| | 1 | | 1 | |
8* |
| *√16* |
| = 23*2−5*22*2−7 = 23+(−5)+2+(−7) = 2−7 |
| | 32 | | 27 | |
13 gru 17:50
załamany :(: z czym masz problem ?
13 gru 17:50
załamany :(: korzystaj z działan na pierwiastkach
13 gru 17:57
Carolina7777: spróbuje

Dzięki
13 gru 17:58
załamany :(: pisz tutaj to bede Ci pomagał
13 gru 17:59
Carolina7777: np w zadaniu 2 a będzie:
a) 7√4*7√2*7√16= 7√4*2*16 ?tak?
13 gru 18:06
załamany :(: super a ile to 4*2*16
13 gru 18:07
Carolina7777: 128
13 gru 18:08
załamany :(: bardzo dobrze a teraz 7√128 = ile ?
13 gru 18:11
Carolina7777: właśnie w tym momencie w zadaniu nie wiem co mam zrobić.
13 gru 18:16
załamany :(: odpowiedzia bedzie 2 bo 27=128
13 gru 18:17
Carolina7777: Faktycznie,teraz już rozumiem skąd to się bierze. Dziękuję
13 gru 18:21
załamany :(: do usług

rob kolejne to zerkne czy dobrze
13 gru 18:22
Carolina7777: dobrze
13 gru 18:23
Carolina7777: spróbuje takie
p3√64=i wyszło mi 2 bo 26
13 gru 18:28
załamany :(: a co znaczy to p3 chcesz napisac 3√64
13 gru 18:34
Carolina7777: nie nie o to chodzi 3√√64 trójka ma być jako stopień pierwszego pierwiastka
13 gru 18:36
załamany :(: czyli
3√64
13 gru 18:39
Carolina7777: tak
13 gru 18:45
załamany :(: i teraz jest pytanie jaka liczba 3 razy przez siebie pomnozona daje 64 ?
13 gru 18:46
Carolina7777: 4
13 gru 18:49
załamany :(: super i taka jest odpowiedz
13 gru 18:50
Carolina7777: dziękuje
13 gru 18:54
załamany :(: ile Ci wyszło w b i d ?
13 gru 18:57
Carolina7777: w d −6
13 gru 18:59
załamany :(: tak
13 gru 19:00
Carolina7777: a takie zadanie: p3{27343 =
13 gru 19:02
załamany :(: policz najpierw pierwiastek 3 stopnia z licznika a potem z mianownika
13 gru 19:03
Carolina7777: {−949 =−37
13 gru 19:06
załamany :(: ojej teraz nie rozumie
13 gru 19:08
Carolina7777: wyszło mi −949 z tego co miałam policzyć
13 gru 19:09
załamany :(: a czemu tak ?
13 gru 19:10