Zadanko
Wiola: oblicz liczbę o 150% większą od 40.
Czy wynik to 60
13 gru 17:38
Wiola: Możecie to spr?
13 gru 17:43
dero2005:
60 jest liczbą o 50 % większą od 40
13 gru 17:45
Przem_ooo: wg mnie to 100
40*150%=60
40+60=100
13 gru 17:48
Ania: 40−100%
x−150%
| | 40*150% | | 6000 | |
x= |
| = |
| =60 |
| | 100% | | 100 | |
A nie tak to wygląda?Mi się wydaje że dobry wynik
13 gru 17:52
dero2005:
Ania policzyłaś liczbę równą 150% liczby 40 anie o 150 % większą
13 gru 17:55
dero2005:
40+1,5*40 = 100
13 gru 17:55