Oblicz granicę. Proszę o pomoc!!!
Przem_ooo: Oblicz granicę:
x−>3
13 gru 17:30
Przem_ooo: pomocy!
13 gru 17:45
alfa: = −27
13 gru 17:48
Przem_ooo: a możesz to rozpisać?
z góry dzięki!
13 gru 17:50
alfa: Rozpisz licznik ze wzoru a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2) a potem skróć z mianownikiem.
13 gru 17:55
Przem_ooo: | | 27−x3 | | 33−x | | (3−x)32+3x+x2) | |
lim (x−>3) |
| =lim |
| =lim |
| =lim 32+3x+x2 = 9+9+9 = |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
27
wg moich obliczeń wychodzi 27 a w notatkach też mam −27, tylko nie wiem skąd się wzięło to
−27
13 gru 18:02
załamany :(: bo w liczniku musisz wyciagnac minus bys mogł skrócic z mianownikiem
13 gru 18:03
Przem_ooo:
a ok
uciekło mi
dzięki wielkie
13 gru 18:04