dziedzina funkcji logarytmicznej
Rocky: mam przykład ustal dziedzinę funkcji
a) logx2−1(x2−2x−3)
wiem że muszą być warunki
x2−1>0 i x2−1≠1 oraz x2−2x−3>0
tyle że wychodzi mi co innego niż w odpowiedziach? Może ktoś pomóc znaleźć mi błąd i rozpisać
to to?
I jeszcze jedno czy w log|x−1|(x3−x2+3x−3)
trzeba stawiać warunek że to co przy podstawie ma być większe od zera, skoro jest tam moduł?
13 gru 17:14
Esseker: x>1 .. bo jakby bylo x=1 to wtedy bys mial z modułu 0 ...a nie moze byc 0. i oczywiscie potem :
|x−1|≠1
rozpisz swoje rachunki odnosnie zalozen
1) x2−1>0
2)x2−1≠1
3)x2−2x−3>0
13 gru 17:31
Esseker: x>1 .. bo jakby bylo x=1 to wtedy bys mial z modułu 0 ...a nie moze byc 0. i oczywiscie potem :
|x−1|≠1
rozpisz swoje rachunki odnosnie zalozen
1) x2−1>0
2)x2−1≠1
3)x2−2x−3>0
13 gru 17:32
Rocky: 1)x2−1>0
x=−1 v x=1
więc x∊(−∞,−1)u(1,+∞)
2.x2−1≠1
x2≠2
x≠√2 i x≠−p{2]
x2−2x−3>0
miejsca zerowe to −1 i 3
a więc mamy (−∞,−1)u(3+∞)
czyli od(−∞,−1)U(3,+∞)−{−√2}
a w odp.
(−∞,−p{2])U(−√2,−1)u(3,+∞)
coś źle jest?
i jakie w końcu te warunki w drugim przykładzie? Te |x−1>0 musi być? Trzeba je rozpisać w
przedziałach?
13 gru 17:50