Oblicz objętość i pole powierzchni
joaro: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka o wysokości 4 cm jeżeli kąt
rozwarcia wierzchołka przekroju osiowego stożka ma 600
23 mar 10:31
codik: na to wygląda ze w przekroju wychodzi trójkat równoboczny kozystając z tej informacji
mamy ze H-wysokośc ostrosłupa to zarazem wysokość tego trójkata H=a√3/2podstawiamy za
H=4 i wyliczamy "a" czyli średnice a=2r czyli r=a/2 a=8√3/3 czyli r=4√3/3 twożąca
storzka ma taka samą dł jak średnica czyli l=8√3/3 zatem
V=1/3 *pi * r2*H=(7+1/9 )pi
Pc=16/3 pi+32/3 pi=(16/3+32/3)pi= 18pi prosze o sprawdzenie poprawności obliczeń
23 mar 17:21