granica ciagu
Esseker: Wykazac na podstawie definicji,ze dana liczba jest granica ciagu
n−−−>+00
jak to zrobic
13 gru 16:55
Esseker:
13 gru 17:02
Esseker: nikt nie wie

13 gru 17:09
Esseker: bardzo wazne ..
13 gru 17:14
Wojtek: | n3 | | n2 | | ∞ | |
| = |
| = |
| =−∞ nie wiem czy wynik dobrze |
| n(3n−2) | | 3n−2 | | −2 | |
13 gru 17:20
Wojtek: jednak dobrze
13 gru 17:21
Esseker: ale to 3ba bylo wykazac na podstawie definicji..
13 gru 17:22
Wojtek: a to ja tez mam z tym problem bo nie rozumiem tej definicji
13 gru 17:25
Esseker: definicje rozumiem

w miare..ale ta nieskonczonosc mnie zaskoczyla

i nie wiem jak to
zrobic.
moze ktos jednak potrafi

?
13 gru 17:28
Esseker:
13 gru 17:32
Wojtek: jak rozumiesz to mogłbyś mi pokazac jak to sie robi

mam z 10 przykładów i nie ruszam ich bo
nie wiem jak zrobic
13 gru 17:38
Esseker: mogłABYŚ

jak już coś.
n−−>oo
czyli z def:
∃ n
0 ∊ N ∀n>n
o
| | 1 | |
|U{1−2n]{8n−1}}− (− |
| )| <ε |
| | 4 | |
nalezy to rozwiazac
| | 3+4ε | |
wtedy n0= [ |
| ] i to jest koniec dowodu.. |
| | 32ε | |
| | 3+4ε | |
pokazalismy ze dla dowolonego ε istnieje takie no= [ |
| ], dla ktorego spelniony jest |
| | 32ε | |
definicyjny warunek.. i granica ciagu jest liczba −1/4

wtedy
13 gru 17:47
Esseker: zle mi sie ulamki zrobily

ale chyba wiesz o co chodzi ; )
13 gru 17:48
Esseker: ktos umie rozwiazac moje zadanie

? bylabym wdzieczna.. nadal aktualne
13 gru 17:49
Esseker:
13 gru 18:04
Esseker:
13 gru 18:26
Esseker: :(
13 gru 18:35
ZKS:
a
n ≤ m
n
3 ≤ m(3 − 2n)
13 gru 19:09