Szkicowanie wykresów funkcji
Kazik: Naszkicuj wykres funkcji f, korzystając z wykresu funkcji y=1/2|x|
a) f(x)=−1/2|x|
b) f(x)=|x|
13 gru 16:45
Kazik: Czy ktoś wie?
13 gru 19:41
Kazik: Odświeżam.
13 gru 20:08
ZKS:
| | 1 | |
To skorzystaj z wykresu funkcji y = |
| |x| i : |
| | 2 | |
a) odbijasz go o oś OY
b) wartości Ci się 2 krotnie zwiększą.
13 gru 20:12
Kazik: Właśnie nie za bardzo tego rozumiem. Jakbyś mi mógł to narysować...
13 gru 20:17
ZKS:
Jeżeli masz skorzystać z wykresu podanego wyżej to musisz mieć jego wykres zapewne narysowany.
13 gru 20:20
Kazik: No i jak go mam narysować?
13 gru 20:25
ZKS:
Ale masz narysowany ten wykres bo w poleceniu jasno jest powiedziane że na nim masz się
opierać?
13 gru 20:27
ZKS:
| | 1 | |
Chodzi mi o wykres y = |
| |x|. |
| | 2 | |
13 gru 20:27
Kazik: No i nie wiem jak go narysować.
13 gru 20:29
ZKS:
| | 1 | |
Tak mniej więcej wygląda wykres funkcji y = |
| |x|. |
| | 2 | |
13 gru 20:34
Kazik: a y= |x| ?
13 gru 20:42
13 gru 20:45
Kazik: I −1/2|x| to będzie odwrotny na tym co mi narysowałeś? Znaczy na osi y poniżej 0?
13 gru 20:50
mm:
tak
13 gru 20:51
Kazik: Dzięki za pomoc
13 gru 20:55
pomagacz:
| | 1 | |
jak rysować wykres y = |
| |x| : |
| | 2 | |
| | 1 | |
− rysujesz wykres y = |
| x |
| | 2 | |
− pogrubiasz oś Ox (tą poziomą "→")
− to co jest pod tą osią musi iść teraz nad tą oś
| | 1 | |
tak oto powstał wykres y = |
| |x| |
| | 2 | |
13 gru 20:57
ja: f(x)= {−1 dla x<1 }
6 lut 19:20
dawid: f(x)=|x+3|+x−1 naszkicuj wykres funkcji
18 maj 19:52