Dany jest ostosłup prawidłowy
kate: 2.Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i wysokości h. Wyraź
za pomocą danych wielkości funkcje trygonometryczne:
a) kąta α nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
b) kata β nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
23 mar 10:29
Basia: Rozwiązuję
24 mar 00:08
kamil: szybka jestes basia
24 mar 00:09
Eta: 
Basia ..... jak "cometa"
24 mar 00:18
Basia:
α to kąt między przekątną podstawy (d) i krawędzią boczną L
trójkąt utworzony przez d/2, h i L jest prostokatny
d = a√2
L2 = (d/2)2 + h2
L2 = (a√2/2)2 + h2
L2 = a2*2/4 + h2
L2 = a2/2 + h2
L = √a2/2 + h2
L = √(a2 + 4h2)/4 = √a2 + 4h2 /2
sinα = h/L = h / (√a2 + 4h2 / 2) = 2h / √a2 + 4h2
cosα = (d/2) / L = d/2L = a√2 / (2√a2 + 4h2/2) = a√2 / √a2 + 4h2
tgα = h/(d/2) = 2h/d = 2h/(a√2) = 2√2*h / 2a = h√2/a
ctgα = a/(h√2) = a√2/2h
--------------------------------------------------------------------------------------
kąt β to kąt między wysokością ściany bocznej i odcinkiem równoległym do boku podstawy
trójkąt (a/2); h, hb jest prostokatny
hb2 = (a/2)2 + h2
hb2 = a2/4 + h2
hb = √a2/4 + h2 = √(a2 + 4h2)/4 = √a2 + 4h2 / 2
sinβ = h / hb
cosβ = (a/2) / hb = a / 2hb
tgβ = h / (a/2) = 2h/a
ctgβ = a/2h
podstaw za hb i policz sinβ i cosβ
24 mar 00:21