rownanie trygonometryczne
Stokrotka: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m , dla ktorych rownanie 1+sin2(mx)=cosx ma tylko jedno
rozwiązanie.
13 gru 16:36
Stokrotka: wie ktos jak to bedize?
13 gru 21:51
Stokrotka: ?
14 gru 16:36
mm:
Ja wiem
14 gru 18:43
Stokrotka: a pomozesz mi?
15 gru 17:18
toja:
1/ sin
2(mx)≥0 dla każdego m i każdego x
1+sin
2(mx) ≥ 1 i cosx≤ 1 ⇒ 1+sin
2(mx)=1 i cosx=1
równanie ma jedno rozwiązanie x=0 dla dowolnego m∊R
2/ sin
2(mx)=0 i cosx=1
rozwiązania, które należy wyeliminować
| | k | |
mx= k*π i x= s*2π ⇒ m*2sπ= kπ ⇒m= |
| ∊W ( jest liczbą wymierną |
| | 2s | |
odp: równanie pierwotne ma tylko jedno rozwiązanie x= 0 dla:
m∊R\ W
16 gru 20:04