matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyraz ciagu
sandy:
Dane sa a1 2 i a3 3. Wzynacz wyraz a25 tego ciagu arytmetycynego
13 gru 16:15
agunia:
a
2
=a
1
+r a
3
=a
2
+r=a
1
+2r 3=2+2r 2r=1
1
r=
2
a
n
=a
1
+(n−1)r ⇒a
25
=2+(25−1)*
1
2
=14
14 gru 23:42