rownanie
Fryta70: 2x−√2=x√2+1
13 gru 15:30
krystek: x(2−√2)=1+√2
13 gru 15:32
Fryta70: do tego momentu tez zrobilam i co dalej
13 gru 15:35
krystek: | | 1+√2 | |
x= |
| i usuwasz niewymierność z mianownika mnożąc licznik i mianownik przez |
| | 2−√2 | |
(2+
√2)
13 gru 15:40
Fryta70: | | 1 | |
wynik |
|  ? |
| | 2 | |
13 gru 15:48
krystek: | | (1+√2)(2+√2) | |
x= |
| = i policz |
| | 4−2 | |
13 gru 15:51
Fryta70: Kurde ja juz nic nie wiem gdzies sie pogubilam teraz wyszło mi 3 a dlaczego mnozymy przez
2+√2
skoro jest w równaniu 2−√2
13 gru 16:40
Stokrotka: bo tak sie usuwa niewymiernosc
13 gru 16:44
Fryta70: juz chyba doszlam o co chodzi wynik to 2 .....tez tak wam wyszlo?
13 gru 16:59