ciąg geom
Miki: Pierwszy wyraz niemonotonicznego ciągu geometrycznego an jest równy 48 i jest o 36
większy od wyrazu trzeciego.
Oblicz iloraz ciągu
23 mar 09:54
Miki: zatem
a3=a1*g2
a3=48q2+36
i co dalej?
23 mar 09:55
Bogdan:
To ile wynosi trzeci wyraz?, podaj tę liczbę.
Podaj wzór na trzeci wyraz ciągu geometrycznego.
23 mar 09:57
Bogdan:
Czyli a3 = a1q2,
a ile konkretnie wynosi a1 i a3?
23 mar 09:59
Miki: a1=48
a3=a1*g2+36
23 mar 10:02
Miki: a3=48q2+36
23 mar 10:03
Miki: w ksiązce mam odp że q=-1/2
próbowałem cokolwiek zrobic z ta podpowiedzią i q wychodziło mi wtedy gdy:
a1=48q2+36
48=48q2+36
48-36=48q2
12=48q2//48
1/4=q2
zatem q=1/2
a ze ciąg ciąg jest niemonotoniczny to jest -1/2 ?
23 mar 10:08
Bogdan:
Jeszcze raz - podaj liczbę, która jest trzecim wyrazem ciągu.
Wiesz przecież, że a1 = 48 i że ta liczba jest o 36 większa od a3, to ile wynosi a3?
23 mar 10:10
Miki: nie ma podanej wartości wyrazu a3. tylko że jest większy od a1 o 36...
23 mar 10:11
Bogdan:
To oblicz i podaj
23 mar 10:12
Miki: a3=84 ?
23 mar 10:14
Bogdan:
Pomogę wobec tego.
Jeśli a1 = 48 i a3 = 48 - 36 to a3 = ?
23 mar 10:15
Bogdan:
Przecież a3 jest mniejsze, a nie większe od a1
23 mar 10:15
Miki: dlaczego a3=48-36 jak jest wiekszy o 36 od pierwszego...
23 mar 10:16
Miki: fakt..kurde powaliło mi się xD
23 mar 10:17
Miki: a3=12
23 mar 10:18
Bogdan:
Powtarzam treść zadania.
Pierwszy wyraz niemonotonicznego ciągu geometrycznego a
n jest równy 48
i jest o 3
większy od wyrazu trzeciego.
Jeśli pierwszy wyraz jest większy od trzeciego, to znaczy, że trzeci jest mniejszy
od pierwszego
23 mar 10:19
Bogdan:
Czyli a1 = 48 i a3 = 12,
więc 48 = 12q2
Rozwiąż to rownanie, podaj wszystkie rozwiązania
23 mar 10:20
Miki: a3=a1*q2
12=48q2//48
1/4=q2
q=1/2 lub -1/2 w tym przypaku będzie to -1/2
23 mar 10:20
Miki: dzięki Bogdan! Miłego dnia życze
23 mar 10:22
Bogdan:
Dobrze.
q2 - 1/4 = 0
(q - 1/2)(q + 1/2) = 0
q = 1/2 nie spełnia warunków zadania
lub q = -1/2
Odp.: q = -1/2
23 mar 10:23
Miki: Proste zadanie,a tyle zamieszania,wniosek:CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM ..

papa
23 mar 10:25
Bogdan:
23 mar 10:40