Ostroslupy
Bonie:

W ostroslupie prawidlowym czworokątnym
kąt miedzy wysokością a ścianą boczną wynosi
α=30
o
β=60
o
Oblicz wysokość i krawędź podstawy.
16= ah/2
h= 32/a
a
2 = 128
tg60
o =
√3
U{H}{4
√2 =
√3
H=4
√6
a=
√128 = 8
√2
Gdzie jest błąd?
13 gru 14:37
Bonie: Pomoże ktoś?
13 gru 15:38
dero2005:

P
b = 64
P
b = 2a*h
s = 64
a = h
s
wstawiamy do wzoru drugiego
2*a*a = 64
2a
2 = 64
a
2 = 32
a = 4
√2
h = 2
√6
13 gru 18:21
dero2005:
błąd jest we wzorze pod słowami "Oblicz wysokość i krawędź podstawy"
13 gru 18:38