Prawdopodobieństwo
Wikaa: Rzucamy trzy razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania co
najmniej raz sześciu oczek i co najmniej raz nieparzystej liczby oczek.
Wydaje mi się, że należy pomnożyć prawdopodobieństwo otrzymanie co najmniej raz sześciu
oczek przez prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej raz nieparzystej liczby oczek?
Dziękuję za pomoc!
23 mar 00:50
Siergiej:
23 mar 10:22
Basia: Rozwiązuję
23 mar 23:55
Basia:
Ω = {(x,y,z): x,y,x = 1,2,3,4,5,6}
|Ω| = 6*6*6 = 63
A - co najmniej raz 6 oczek
A' - ani raz nie wypadnie 6 oczek
A'= {(x,y,z): x,y,x = 1,2,3,4,5}
|A'| = 5*5*5 = 53
P(A') = 53 / 63
P(A) = 1 - P(A') = 1 - 53/63 = (63 - 53) / 63
B - co najmniej raz nieparzysta liczba oczek
B' - ani raz nieparzysta ⇔ same parzyste
B' = {(x,y,z): x,y,x = 2,4,6}
|B'| = 3*3*3 = 33
P(B') = 33/63 = (1/2)3 = 1/8
A'nB' ⇔ same parzyste i żadnej 6
A'nB' = {(x,y,z): x,y,x = 2,4}
|A'nB'| = 2*2*2 = 23
P(A'nB') = 23/63 = (1/3)3 = 1/27
P[(AnB)'] = P(A'uB') = P(A') + P(B') - p(A'nB') =
53/63 + 33/63 - 23/63 =
(53+33-23) / 63
P(AnB) = 1 - P[(AnB)'] =
(63 - 53 - 33 + 23) / 63
24 mar 00:07