Mam kilka zadań do rozwiązania i prosiłabym o pomoc!
Marta:
1.Liczba 823 (23 w potędze)jest równa:
a) x=2 b) x= −2 c) x=3 d) x= 6
2. Wyznacz współrzędne środka i promień tego okręgu:
χ²−12x+y²+ 5y+41= 0.
3.Promień okręgu opisanego w trójkącie równobocznym jest równy 6 pierwiastków z 3. Bok tego
trójkąta ma długość:
a) 6 b) 3 c) 9 d) 18
4. Oblicz pole i obwód kwadratu, którego bok ma długość odcinka AB:
A = ( 2, −4 ) B = (2,3)
13 gru 12:53
wik: 1. to raczej wyjdzie x= 4
2. Popatrz do wzorow, jak z postaci ogolnej zapisac rownanie okregu w postaci kanonicznej
3. R = 2/3 *h
4. Oblicz IABI
13 gru 12:57
sushi_ gg6397228:
| | 2 | |
zamien 8 |
| na ulamek niewłasciwy |
| | 3 | |
13 gru 12:57
wik: ale to jest 8 do potegi 2/3
13 gru 12:58
Marta: Tak właśnie mi się wydawało, że 1 zadaniu będzie wartość 4. Nie wiem dlaczego takie są
propozycje odpowiedzi.
Co do zadania nr 2, to nie potrafię wyjść z postaci ogólnej na kanoniczną. Po prostu nie umiem,
mógłby mi ktoś to krok po kroku rozpisać?
13 gru 13:05
wik: To sa proste zadania maturalne z pp za 1 pkt, dostaniesz karte wzorow i trzeba umiec sie nimi
poslugiwac. Sprobuj
13 gru 13:14
Marta: 4. To będzie P=48 a Obw=28 ?
13 gru 13:19
Marta: P=49 *
13 gru 13:20
Basiek: Jesteś pewna, że w drugim zadaniu 5y?
13 gru 13:20
Marta: Tak. Chyba nauczyciel nie pomylił się w drukowaniu zadań
13 gru 13:21
Basiek: Może być i tak

ale parzysta byłaby po prostu prostsza
13 gru 13:22
Humanista: W tym 3 dochodzę do momentu:
6√3 / 23 = h
I co teraz?
13 gru 13:28
Basiek: Okej więc 2gie
po kolei rozpisuję
Całość wynika ze wzorów skróconego mnożenia, pewnie to przerabialiście i trzeba sobie
przypomnieć

liczba z x−em i y−kiem to środek wzoru (a+b)
2= a
2+2ab+b
2 lub ten sam wzor z minusem
| | √5 | |
Z tego wynika, że środek S (6,−{5}{2}) a promień to |
| |
| | 2 | |
Nie wiem, czy dobrze, ktoś sprawdzi?
13 gru 13:30
Basiek: kurczę, źle przepisałam , tam jest MINUS w tym nawiasie drugim z Y

przepraszam, ale wynik
już raczej ok
13 gru 13:31
Marta: Dziękuję bardzo.
13 gru 13:33
wik: h= 4√3
h = a√3/2
tylko znowu cos nie tak, bo a = 8
13 gru 13:34
Basiek: 3 zadanie: a=9
Istnieje sobie odpowiednie twierdzenie

Promień koła opisanego na trójkącie równobocznym jest
równy 2/3 wysokości, a wpisanego 1/3h

potem tak

z tego wynika, że
H=9
√3
a wiemy, że H w trójkącie równobocznym to a
√3
więc a{3}=9
√3 ⇒ a=9
13 gru 13:44
Basiek: i zmów błąd

H=a
√3/2
a=18
Moja wina, idę spać
13 gru 13:46