Trygonometria
Ev: Prosze o pomoc w rozpisaniu mi takiego czegoś, bo za kazdym razem inny wynik mi wychodzi

ctgα / (tg2α+ctgα) = cos2α
23 mar 00:30
Eta:
to ma być tożsamość?
23 mar 00:43
Ev: tak
23 mar 00:56
Eta:
Witam ! wszystko się zgadza ( wyrazenie jest tożsamością )
piszę "a' zamiast α bo wygodniej mi

L= (cos/sina)/ ( sin2a/ cos2a + cosa / sina)=
cosa sin2a*sina +cos2a*cosa
= ----------- : ----------------------------------
sina cos2a *sina
w drugim liczniku korzystamy ze wzoru na cos( α- β)
cos2a *cosa +sin2a*sina = cos(2a -a) = cosa
mnożąc przez odwrotność mamy:
cosa cos2a *sina
----------- * ---------------- po skróceniu otrzymasz:
sina cosa
L= cos2a więc L=P przy załozeniu ,że
sina≠0 cosa≠0 wyrażenie jest tozsamością
i to wszystko
23 mar 01:04
Ev: dziekuje bardzo
23 mar 01:33