matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma ciągu
martya:
Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu (a
n
) określona jest wzorem
2
S
n
= 2 +
3
n
Wyznacz wzór ogólny ciągu. Wykaż, że a
n
jest ciągiem geometrycznym. pomocy
13 gru 10:02
martya:
w mianowniku 3
n
13 gru 10:03
sushi_ gg6397228:
S
n
= a
1
+a
2
+a
3
+ ...++ a
n−1
+a
n
S
n−1
= a
1
+a
2
+a
3
+ ...+a
n−1
S
n
− S
n−1
=====a
n
policz to
13 gru 10:40
-:):
S
n
−S
n−1
=a
n
a potem
a
n+1
a
n
13 gru 10:52