Opisane i wpisane...zadania :/
Bezsensowna:
Zad 1. Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy wierzchołku 120o .
Oblicz pole tego trójkąta.
Zad 2. Pole trójkąta prostokątnego jest równe 18 cm2 .Wysokość prowadzona z wierzchołka kąta
prostego ma długość 4cm .Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Zad 3. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jeżeli jego przyprostokątne mają
długość 12cm i 9cm.
Zad 4. W trapezie KLMN przekątne przecinają się w punkcie A. Podstawa KL ma długość 8cm, zaś
podstawa MN jest połowę krótsza .Wysokość tego trapezu wynosi 3cm . Oblicz pole trójkąta MNA.
Zad 5. W trapezie RSTW przekątne przecinają się w punkcie K. Długości podstaw wynoszą: |RS| =16
i |TW| =8cm , zaś wysokość 6cm. Oblicz pole trójkąta RSK.
Zad 6. W trójkącie równoramiennym o kącie przy podstawie 30o wpisano okrąg o promieniu 2.
Oblicz pole tego trójkąta.
Zad 7. Pole trójkąta prostokątnego wynosi 48 cm2, zaś stosunek przyprostokątnych wynosi 2:3.
Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Zad 8. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, którego przyprostokątne mają
długości 7cm i 24cm.
13 gru 09:56
wik: Moze zaczniesz jakies zadanie sama?
13 gru 10:03
sushi_ gg6397228:
a jakis własny wkład w te zadania,oprócz przepisania ich
13 gru 10:03
Bezsensowna:

Zad.1
P=1/2 ab*sinα
i chyba wyjdzie P=
√3/4 a
2
13 gru 10:17
Bezsensowna:
r=2P/a+a+b
b=a √3
3(2a+b)=√3/2 a2
6a(2+√3)=√3a2
12+6√3=√3a
13 gru 10:22
Patronus: No pierwsze się zgadza
13 gru 10:23
sushi_ gg6397228:
goły wynik nic nie daje; po co podali w zadaniu
r=3 
Pole musi wyjsc bez żadnych zmiennych
13 gru 10:24
Bezsensowna:
więc
a=12
√3/3 + 6= 4
√3+6
b=12 + 6
√3
nie wiem czy to dobrze
13 gru 10:25
Bezsensowna:
sushi gg6397228:
nie wiem czemu podali...ja zadań nie wymyślam
13 gru 10:26
sushi_ gg6397228:
jezeli podali r=3, to pole = liczba, a nie pole= liczba * literka
13 gru 10:29
Bezsensowna: hmm nie kumam czemu
13 gru 10:34
sushi_ gg6397228:
kółko zielone=kat o mierze 30 stopni
niech |CB|= 2a = |CD|
wtedy |CE|= a , |EB|= a
√3 wlasnosci trojakta 30,60,90 stopni
P= 2a*2a* sin 120
o
podstawiamy do pierwszego i wyliczamy
a
13 gru 10:36
Bezsensowna: yhm ok rozumiem
13 gru 10:41
sushi_ gg6397228:
czekasz na

aby zaczac obliczac
a i pozostałe przykłady
13 gru 11:01