Rozwiązanie ukladu rownan w zaleznosci od parametru
Maciek: Hej,
zupełnie nie wiem jak zabrać się za takie zadanie:
W zależności od parametru a rozwiąż układ równań.
ax + (a+5)y = a
x + (a + 2)y = −1
Prosiłbym o pomoc.
13 gru 09:47
wik: Metoda wyznacznikow
13 gru 09:49
Maciek: Czyli obliczyć W, Wx, Wy i co dalej ?
13 gru 09:55
Maciek: To wychodzą kosmiczne liczby, np W = a2xy+ax3y−axy+8xy <− tak to ma wyglądać ?
13 gru 09:56
wik: W = a(a+2) − (a+5)
Prosze postudiowac jak sie liczy wyznaczniki
13 gru 10:00
Maciek: Okej dzięki to już wiem dalej jak, ale W wychodzi mi a
2+a−5 to teraz mam deltę policzyć ?
Delta wychodzi 21 i nie wiem jak dalej to robić, tak zapisać:
| | Wx | | (x−x1)(x−x2) | |
x = |
| czyli x = |
|
|
| | W | | (x−x1)(x−x2) | |
Tak ?
13 gru 10:08