ciąg arytmetyczny
monia: Dany jest ciąg arytmetyczny o a
3=(−4) i a
11=(−2) . Ile początkowych wyrazów tego ciągu daje
w sumie 0?
Proszę o pomoc, ponieważ robię gdzieś błąd i nie wiem gdzie, mój wynik to n=−27
13 gru 08:13
krystek: a
1+2r=−4
a
1+10r=−2
| | 1 | | 1 | |
to a1=−4 |
| r= |
| To początek |
| | 2 | | 4 | |
I teraz S
n=0
13 gru 08:21
krystek: Ciągi to funkcje określone na liczbach NATURALNYCH więc n=−27 ∉N
13 gru 08:22
monia: wiem wiem, gdzieś wtargnął mi się minus i całe obliczenia się.. zepsuły. dziękuję za pomoc
13 gru 08:30
krystek: Powodzenia!
13 gru 08:36