Funkcja kwadratowa
Jastrzab: Na rysunku obok przedstawiono fragment wykresu funkcji kwadratowej y=f(x)
a) napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej i iloczynowej
b)wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f w przedziale <-6,-2>
A wykres wyglada tak : ramiona skierowane do dolu wierzcholek ma wspolrzedne (-1,4) a
miejsca zerowe -5 i 3 PROSZE O POMOC ZA CO Z GORY DZIEKUJE
Eta:
postać kanoniczna: f(x) = a( x-x
w)
2 +y
w
zatem: f(x) = a( x +1)
2 +4 bo W( -1,4)
ponieważ miejsca zerowe znamy to f( -5)=0
podstawiając otrzymamy wartość "a"
a( - 5 +1)
2 +4 = 0 => a*16 +4 =0 => a = - 1/4
zatem postac kanoniczna jest::
f(x) = (-1/4)(x +1)
2 +4
postać iloczynowa to: f(x) = a(x - x
1)(x - x
2)
zatem f(x) = (-1/4)(x +5)(x -3)
b) ponieważ x
w = -1
nie należy do rozpatrywanego przedziału < -6, -2>
to policz f( - 6) i f( -2)
zobaczysz która wartość jest największą ,
a która najmniejszą i to wszystko

Dobranoc!