Rozwiąż wielomian
Tom: Rozwiąż:
1) x3+3x+4=0
x3−x+4x+4=0
x(x2−1)+4(x+1)=0 no i w zasadzie tyle umiem zrobic.
Prosiłbym o pomoc w dokończeniu zadania.
12 gru 23:57
beti: x(x−1)(x+1)+4(x+1)=0
(x+1)(x2−x+4)=0
czyli x=−1, bo czynnik kwadratowy się nie rozkłada(Δ<0)
13 gru 00:02
student: a zapisz to:
(x+1)(x2−x+4)=0
13 gru 00:02
Tom: ok. dzięki wielkie.
13 gru 00:03
beti: co zapisać?
13 gru 00:04
Tom: beti napisałem tak jak podałaś. no i w sumie sie zgadza. lecz zanim napisze wynik musze
obliczyc Δ...
13 gru 00:05
student: napisaliśmy nasze komentarze w tym samym czasie.
Ubiegłaś mnie
13 gru 00:06
13 gru 00:06