logarytmy
maciek: prosiłbym o pomoc
log(7x−9)2+log(3x−4)2=2
12 gru 23:13
Andrzej: suma logarytmów = logarytm iloczynu
12 gru 23:15
maciek: tak wiem, ale co dalej?
12 gru 23:16
beti: log(7x−9)2(3x−4)2 = 2
(7x−9)2(3x−4)2 = 102
i dalej rozwiązać równanie kwadratowe
12 gru 23:16
Dorota: log(49x
2−126x+81)+log(9x
2−24x+16)=2
| | 49x2−126x+81 | |
log( |
| )=2 |
| | 9x2−24x+16 | |
| | 49x2−126x+81 | |
log( |
| )=log100 |
| | 9x2−24x+16 | |
| | 49x2−126x+81 | |
tutaj założenie zrób, że |
| >0 i dziedzinę oblicz a nastepnie: |
| | 9x2−24x+16 | |
| 49x2−126x+81 | |
| =100 |
| 9x2−24x+16 | |
12 gru 23:16
Jolanta: 2=log100
12 gru 23:17
beti: sorry − równ. 4−go stopnia
12 gru 23:17
Jolanta: Dorota iloczyn powinien byc nie iloraz
12 gru 23:18
Andrzej: oj, macherzy...
przede wszystkim dwójki z wykładników wyciągamy przed logarytmy
i dzielimy obie strony przez 2
i potem zostaje (7x−9)(3x−4) = 10
12 gru 23:20
Dorota: aaa no tak

sorki zapomnialam sie
12 gru 23:21
maciek: chyba powinno się też rozpatrzeć (7x−9)(3x−4) = −10
12 gru 23:24
Jolanta: logab=c a≠1 a>0
log10100=2
12 gru 23:26
Jolanta: logab=c a>0 a≠1
log10100=2
12 gru 23:27
Andrzej: racja

bo po zdjęciu potęg zostają moduły
ale tam chyba ujemna delta wychodzi
12 gru 23:28
maciek: −102 również daje 100
12 gru 23:28
maciek: bardzo możliwe
12 gru 23:29
Jolanta: przeciez nie może byc przy podstawie −10
12 gru 23:33