Tak to znowu ja z kombinatoryką, też Was kocham.
Basiek: To zadanka na dzisiejszy wieczór:
Z talii 52 kart losujemy cztery. Ile jest możliwych wyników losowania, jeżeli wśród nich mają
być:
a) trzy kiery
b) co najwyżej trzy kiery
c) dwa kiery, jeden pik i jeden trefl
Więc co do a)
(nie umiem tego zapisać inaczej)
4 po 3* 48 po 1
Ale nie wychodzi, co TU jest ź;e? Pewnie jak będę wiedzieć, gdzie tu jest błąd, dowie się co z
resztą
12 gru 23:01
rumpek:
Pomagam
12 gru 23:08
Anna: | | | | | |
a) | * | (w talii jest 13 kierów i 39 kart innych) |
| | | |
12 gru 23:08
Basiek: 13 kierów?

No to wszystko wyjaśnia ! Ja mam o kartach takie pojęcie, że aż mi siebie samej
szkoda. Dziękuję

Już łapię
12 gru 23:10
rumpek:
a) trzy kiery
z talii 52 kart losujemy cztery karty. Wiemy, że kierów jest 13, zatem zapisujemy:
| | | | | |
C133 * C391 = | * | = 286 * 39 = 11154 |
| | | |
| | 13! | | 13! | | 11 * 12 * 13 | |
= |
| = |
| = |
| = 286 |
| | 3! * (13 − 3)! | | 3! * 10! | | 6 | |
To resztę sama, bo podobne

Też nie ogarniałem kart do soboty, bo nigdy w nie, nie grałem.
Dopiero mamcia wytłumaczyła o co chodzi
12 gru 23:11
Basiek: Super

A ten podpunkt C, to będzie
Czy to trzeba dodawać poszczególne hm, części?
12 gru 23:25
Basiek: I jeszcze to COŚ:
Grupę 12 drużyn sportowych, wśród których są drużyny A, B, i C, dzielimy losowo na trzy równe
podgrupy I, II, III. Ile jest sposobów takiego podziału, aby każda z drużyn A, B i C znalazła
się w innej podgrupie. Zakładamy, że kolejność drużyn w podgrupie nie jest ważna.
Ekhem.? Nie bardzo wiem, jak to w ogóle tknąć.
12 gru 23:35
rumpek: c) tak
To zadanie co podałaś:
Zauważ, że:
* mamy podane, że jest 12 drużyn sportowych (gdzie są drużyny A, B, C) i z tego są 3 podgrupy 4
elementowe (bo 12:3 = 4

)
Dla uproszczenia możesz sobie zaznaczyć, narysować jakieś trzy kwadraciki na kartce i
przemyśleć sprawę. Łatwo zauważyć, że
I grupa II grupa III grupa
To wpierw od 12 drużyn odejmę 3 drużyny (odejmuje właśnie te 3 drużyny A, B, C) i pozostaje 9
drużyn, które tak naprawdę mogę przydzielić losowo do danej podgrupy.
To tak
1
o Rozpatruje wpierw grupę A
3 * C
93 (mnożę przez 3, ponieważ na 3 sposoby mogę wybrać daną podgrupę) potem przemnażam
przez kombinację bo jeszcze tę grupę muszę zapełnić 3 dowolnymi osobami.
więc myślę, że do tego etapu jasno

2
o Rozpatruje teraz grupę B
Podobnie jak wyżej tylko tutaj już mniej będzie możliwości, bo niektóre są zajęte.
2 * C
63 (mnożę przez 2 bo tylko dwie podgrupy wolne do której B mogę włożyć zostały no i
potem kombinacjami z 6 osób (bo trzy przedtem wykorzystałem) )
3
o Ostatni przypadek C
To tu już wszystko prawie zajęte, czyli
1 * C
33 = 1

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz tylko przemnożyć:
3*C
93 * 2C
63 * 1*C
33 = 3 * 84 * 2 * 20 * 1 =
10080
12 gru 23:46
Basiek: Wiszę Ci kawę, no a nawet 2
12 gru 23:49
rumpek: Wystarczy na dzień dzisiejszy "Fervex"

aby przed świętami wyzdrowieć
12 gru 23:50
Basiek: Oj, współczuję. Btw, Fervexa nie polecam. Ja mam po nim ochotę wszystko zwrócić.
Ciepła herbatka z miodkiem, kołderka, duuużo snu i masa witaminek

?
12 gru 23:51
rumpek:
13 gru 00:08
13 gru 00:10