matematykaszkolna.pl
. Kasia: Dobry wieczor. Czy da sie rozlozyc taki wielomian x3+x2−4x−3 =0
12 gru 22:52
beti: moim zdaniem nie
12 gru 22:56
Dorota: nie
12 gru 22:58
ZKS: Jest nie parzystego stopnia więc się da tylko że posiada pierwiastek niewymierny.
12 gru 23:00
Kasia: Wiem ze można kombinować tabelka hornera, ale nie moge zadnego normalnego pierwiastka znaleźc. A jak mozna znalezc ten pierwiastek niewymierny
12 gru 23:07
Andrzej: tylko wzorami Cardano. Tu pierwiastki wychodzą baaaardzo brzydkie, więc jeśli to poziom liceum to raczej źle przepisany przykład.
12 gru 23:11
Kasia: Czy ewentualnie zmiana tutaj znaku, w ktoryms momencie moglaby cos zmienic? Co do wspolczynnikow jestem, pewna,ze tak bylo, jedynie moglam sie ewentualnie gdzies pomylic ze znakiem.
12 gru 23:15
ICSP: ładnie ładnie emotka Trzy pierwiastki rzeczywiste "ładne" xD
12 gru 23:25
Kasia: rozumiem, że to ironia to ICSP, powiedz mi, czy znak w któymś momencie może coś zmienić i pozwolić zwykłemu licealistowi wyliczyć te pierwiastki?
12 gru 23:28
ICSP: raczej emotka Może dasz całą treść zadani
12 gru 23:32
ICSP: tzn raczej nieemotka
12 gru 23:32
Kasia: niestety nie pamietam, bo mialam to na sprawdzianie. W kazdym razie doszlam do momentu gdzie dostalam taki wielomian i nie moglam ruszyc dalej, a sprawdzalam poprzednie obliczenia z 10 razy i bledu nie zauwazylam wiec juz nie wiem czy mnie 10 razy zacmilo i nie zauwazylam zadnego bledu czy to zadanie przy ukladaniu sprawdzianu nie zostalo przemyslane...
12 gru 23:34
ICSP: było sobie przepisać treść zadania na kartceemotka Wątpię aby nauczyciel nie przeliczył wcześniej zadania
12 gru 23:35
Kasia: gdybym to ja miała chociaz odrobine czasu na takie coś wolalam sie skupic na zadaniu i probowac cos wykombinowac.. no coz, bedzie mnie to gnębić dopóki nie dostane tego sprawdzianu spowrotem
12 gru 23:37
Kasia: wiesz.. wszystko może się zdarzyć...
12 gru 23:38