funkcja kwadratowa optymalizacja
jakkie: Oblicz, dla jakich wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków równania
x2+2x-(m2+1)=0 jest największa.
22 mar 23:12
Eta: Pomagam
22 mar 23:18
jakkie: ok, czekam
22 mar 23:19
jakkie: z delty mi wyszło, że m należy do R, a z 1/x12 + 1/x22 doszłam do etapu 2/m2+1 i
nie wiem co dalej
22 mar 23:27
Eta:
1 1 x1 +x2 -b/a
----- + ------ = ------------- = ------- = -b/c ( wzory Viete'a)
x1 x2 x1 *x2 c/a
-2 2
-b/c = ------------- = --------- więc dla m= 0 bo -b/c = 2
-( m2 +1) m2 +1
odp:
dla m= 0 suma odwrotności pierw. jest największa
i wartość tej sumy = 2
22 mar 23:30
Eta: I bardzo ładnie!
potrzebna tylko analiza kiedy ten ułamek ma najwieksza wartość!
Wiesz już teraz ?
22 mar 23:31
jakkie: tak, wiem. dziekuję bardzo, chciałam się upewnić!
22 mar 23:33
Eta: Sory rozsypały się ułamki

ale wiesz o co chodzi ,bo sama doprowadziłas do tej postaci!
22 mar 23:34