granica
Wojtek: olicz granice ln=√n+3−√n
12 gru 22:49
ZKS:
Pomnóż przez sprzężenie tego wyrażenia.
12 gru 22:50
Wojtek: a co to jest sprzężenie
12 gru 22:52
ZKS:
a
2 − b
2 = (a − b)
(a + b) w tym wypadku to będzie Twoje sprzężenie.
| | a + b | |
Masz a − b więc pomnóż to przez |
| |
| | a + b | |
12 gru 22:54
Wojtek: | | 3 | |
w takim razie wyjdzie mi |
| ok a co zrobic z mianownikiem  |
| | √n+3{n} | |
12 gru 22:58
Wojtek: zamiast {n} miało być + √n
12 gru 22:59
Wojtek: ?
12 gru 23:03
ZKS:
Oszacuj.
12 gru 23:05
Wojtek: nie wiem miesza mis ie juz wszystko chyba zaraz koncze
12 gru 23:06
ZKS:
Podstaw pod n wartość do jakiej dąży i oszacuj to wyrażenie.
12 gru 23:08
Wojtek: ale n dąży do
∞ wiec podstawić dowolną liczbę

ale co to mi da?
12 gru 23:14
Wojtek: √n dąży do nieskończoności
√n+3 też dąży do nieskonćzoności
| | 3 | |
czyli |
| = ∞  |
| | ∞ | |
12 gru 23:16
Wojtek: ?
12 gru 23:23
Mateusz: 3∞ dąży do zera
12 gru 23:39