Przygotowania do kolokwium
Łukasz: Przygotowania do kolokwium
a) Obliczyć 'z' w zbiorze liczb zespolonych. A równanie wygląda tak : z3 −1=0.
b) Grupa wygląda następująco (C\{0},*). Wypisać chociaż jedną podgrupę cykliczną rzędu 3.
12 gru 22:49
12 gru 22:56
mhm: super, a co jest pierwszym krokiem?
12 gru 22:59
Dorota: a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2) wykorzystujesz ten wzor
12 gru 23:00
mhm: czyli
(a+1)(a2+a+1)=
a = −1 lub a2+a+1 = 0
Δ= −3
√Δ = 3i
tak?
12 gru 23:07
Dorota: (z−1)(z2+z+1) i reszta ok
12 gru 23:08
mhm: a czy rozwiązaniem nie będzie jeszcze x= i?
12 gru 23:11
Dorota: a skad to i?
12 gru 23:13
mhm: mój błąd
12 gru 23:14
mhm: a wiesz może jak ugryźć to drugie ?
12 gru 23:15
Dorota: no własnie nie pamietam tego szczerze mowiac i nie pomoge
12 gru 23:18
Łukasz: trudno, ale i tak wielkie dzięki
12 gru 23:19