Geometria analityczna.
iga:
Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta o wierzchołkach A = (−1;−3),
B = (3;−2), C = (6;1) poprowadzoną z wierzchołka C.
12 gru 22:32
beti: | | 1 | | −11 | |
Z tego układu masz: a = |
| i b = |
| .
|
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 11 | |
Zatem pr. AB ma równanie: y = |
| x − |
| .
|
| | 4 | | 4 | |
Prosta przechodząca przez C to pr. prostopadła do AB, więc ma równanie: y = −4x + b. Ponieważ
przechodzi przez C, więc podstawiasz jego współrzędne do równ. prostej: 1 = −4*6 + b i
otrzymujesz b = 25.
Szukana prosta to: y = −4x + 25.
12 gru 22:42
iga: o boże to jeszcze gorsze ale biore sie za to


dzięki
12 gru 22:51
dero2005:
| | yB−yA | | −2+3 | | 1 | |
aAB = |
| = |
| = |
| → współ kier prostej AB
|
| | xB−xA | | 3+1 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 11 | |
yAB = aAB(x − xA) + yA = |
| (x+1)−3 = |
| x − |
| → równanie prostej AB
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej
y
C = a
C(x−x
C)+y
C = −4(x−6)+1 = −4x + 25
y = −4x + 25 → równanie prostej zawierającej wysokość z punktu C
12 gru 22:52
iga: Dzięki
13 gru 10:10