funkcje logarytmiczne
Lolus: x(logx−2) = 1000 tam jest" log (x−2) "
12 gru 22:31
Jack:
na początek z def. logarytmu skorzystaj.
12 gru 22:44
Lolus: a dokladniej ?
12 gru 22:48
Jack:
ab=c ⇔ loga c =b
12 gru 22:51
Lolus: nadal nie kumam ...
tz nie wiem jak zamienic to wszystko
12 gru 23:01
Lolus: pomoze ktos ?
12 gru 23:07
Andrzej: po prostu zlogarytmuj obie strony a potem wykorzystaj wzór na logarytm potęgi
12 gru 23:12
Lolus: log x
(logx−2) = 3
x
3 = logx−2
x
x3 = x−2


?
12 gru 23:18
Andrzej: nie... ten wykładnik wyciągnij przed logarytm
a potem podstaw log x = t
wyjdzie zwykłe równanie kwadratowe
tylko porób założenia
12 gru 23:21
Andrzej: ze wzoru log xk = k log x
12 gru 23:22
Lolus: achaaa

juz wiem dziekuje
12 gru 23:55