może pomoże
wixaa: oblicz pole powierzchni :
A. graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej √3 i wysokości 2
B.graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 4 i przekątnej długości 5
12 gru 21:39
wixaa: ?
12 gru 21:43
dero2005:
A)
P
b = 3*a*h = 3*
√3*2 = 6
√3
| | 3√3 | | 15 | |
Pc = 2*Pp + Pb = |
| + 6√3 = |
| √3 |
| | 2 | | 2 | |
12 gru 21:57
dero2005:

D = 5
h = 4
d =
√D2 − h2 =
√25−16 =
√9 = 3
| | 3√2 | |
Pb = 4*a*h = 4* |
| *4 = 24√2
|
| | 2 | |
P
c = 2*P
p + P
b = 9 + 24
√2
12 gru 22:06