POMOCY.
c++: Mógłby mi ktoś tak łopatologicznie i krok po kroku wytłumaczyć obliczanie kąta między wektorami
w R3?
mam wektory:
a=[10,−4,10]
b=[9,1,4]
wiem, że ma być: iloczyn skalarny/(długość a * długość b) tylko nic mi nie wychodzi
12 gru 21:37
c++: dobra niech tylko ktoś powie czy dobrze.
a*b=90−4+40=126
|a|=100+16+100 w przybliżeniu 14.7
|b|=81+1+16 w przybliżeniu 9.9
126/(14.7*9.9)=126/145.53 = w przybliżeniu 0.87
arccos=30
ponieważ, iloczyn skalarny jest nieujemny to kąt musi być ostry więc 30 stopni.
12 gru 22:51
c++: a jak iloczyn skalarny jest ujemny to odejmujemy to od 180 stopni?
12 gru 22:55
ich bin:

≤αβγ
26 sty 20:39