Rozwiązać w liczbach naturalnych układ równań
Ktos: Rozwiązać w liczbach naturalnych układ równań
x*y = 54
NWD(x,y)=3
Zrobiłam ale bzdury
3x * 3y = 53 /:3
x*y18
Rozważyłam przypadki:
1*18=18 /ale NWD ≠ 3
2*9=18 /ale NWD ≠ 3
3*6=18 /NWD = 3
3* 3 * 3 * 6 ≠ 54

Proszę o pomoc
12 gru 21:09
Ktos:
12 gru 21:17
Vax: Podstawmy x = 3k , y = 3l , (k,l) = 1 , k,l ∊ ℤ+
3k*3l = 54 ⇔ kl = 6
A z tego już dostajemy (k,l) = (1,6) v (2,3) v (3,2) v (6,1) co nam daje:
(x,y) = (3,18) v (6,9) v (9,6) v (18,3)
12 gru 21:30
Ktos: (k,l) = 1 , k,l ∊ ℤ+
(k,l)=1 //to oznacza, że NWD k i l = 1, czy k i l otrzymują wartość 1?
12 gru 23:00
Vax: nwd
12 gru 23:00