Znaleźć wszystkie liczby całkowite
Nowbie : Zadanie 1.
Znaleźć wszystkie liczby całkowite, które przy dzieleniu przez 6 dają resztę 4,a przy dzieleniu
przez 11 dają resztę 8. Jaką dają te liczby resztę, przy dzieleniu przez 66?
Zadanie 2.
Znaleźć wszystkie liczby całkowite, które przy dzieleniu przez 7 dają resztę 5,a przy dzieleniu
przez 4 dają resztę 3.
Właściwie, to oba są podobe, prosiłbym o wytłumaczenie na przykładzie 1.
Moje wypociny:
x=6k+4
x=11t+8
6k+4=11t+8
6k−11t=4
NWD(6,−11) = 1
−11 = −1*6−5
6=−1*(−5)+1
−5=−5*1+0
1=6+1*(−5)= 6+1*(−11+1*6)=6+1*(−11)+1*6=1*(−11)+2*6
t0=1
k0=2
I już tutaj mi się nie zgadza − po podstawieniu do góry, lewa ≠ prawej

Możliwe, że to jest całkowicie zły sposób. Nie miałem jeszcze indukcji (i nie mogę jej użyć).
Proszę o pomoc W ZROZUMIENIU.
12 gru 20:52
Nowbie :
12 gru 21:16
Vax: 1)
{ x = 4(mod 6) /*11
{ x = 8(mod 11) /*6
{ 11x = 44 (mod 66)
−{ 6x = 48 (mod 66)
5x = −4 (mod 66) /*13
−x = −52 (mod 66)
x = 52(mod 66)
2 przykład analogicznie.
12 gru 21:27
Nowbie : znak "=" jest znakiem równości czy przystawania?
Dlaczego w pierwsze pomnożyłeś przez 11, a drugie przez 6? Nic z tym modulo nie rozumiem
12 gru 21:33
Vax: Tak, przystawania. A pomnożyłem tak, żeby dostać w obu kongruencjach te same mod, potem
dodaję/odejmuje stronami i dostaje zwykłą kongruencję którą już łatwo rozwiązać.
12 gru 21:48
Nowbie : Ok, to już w miarę rozumiem. A dlaczego później *13?
Dlaczego 5x * 13 = −x?
Tak właściwie to rozumiem, że:
x = 52(mod 66)
Jest wzorem na te liczby? Czy na resztę, którą otrzymam po dzieleniu przez 66?
12 gru 22:01
Vax: 52 to reszta z dzielenia danych liczb przez 66, ogólnie te liczby wyrażają się wzorem x =
66t+52 , t ∊ ℤ
12 gru 22:09
Nowbie : A to mnożenie przez liczbę 13?
12 gru 22:11
Vax: Mamy 5x = −4 (mod 66)
Czyli chcemy tą kongruencję przemnożyć przez taką liczbę, żeby przy x była 1 (mnożymy przez
tzw. element odwrotny, możemy go wyznaczyć z rozszerzonego algorytmu Euklidesa), jednak tutaj
zauważyłem, że 5 | 65, a 65 = −1 (mod 66), potem wystarczy przemnożyć obustronnie naszą
| | 65 | |
kongruencje przez (−1), tak więc mnożę ją obustronnie przez |
| = 13  |
| | 5 | |
12 gru 22:18
Nowbie : Czyli w przykładzie 2)
{x = 5 (mod 7) /*4
{x=3 (mod 4) /*7
−{4x = 20 (mod 28)
{7x = 21 (mod 28)
3x = 1 (mod 28) /* element odwrotny? Przy rozsz. algrytmie Euklidesa jakie biorę liczby?
12 gru 22:26
Vax: Tutaj masz podobną sytuację jak poprzednio, nie musisz wyznaczać elementu odwrotnego, możesz
zauważyć, że 3 | 27, spróbuj pomnożyć obustronnie naszą kongruencję przez 9 i zobacz co
dostaniesz
12 gru 22:32
Nowbie : Hmm...
3x = 1 (mod 28) /*9
27x − 9 (mod 28)
coś chyba nie tak − możesz tłumaczyć dalej? Bo robisz to dośc dobrze
12 gru 22:46
Vax: 27x = 9 (mod 28)
Teraz zauważ, że 27 = −1 (mod 28)
12 gru 22:51
Nowbie : O kurcze... ale to skomplikowane.
Nadal przy "x" mam 27 i nie wiem skąd 27 = −1 (mod 28). To zadanie może mi jutro uratować
dupe...
12 gru 22:55
Vax: No tak nie zawsze wyjdzie, ale staram się Ci pokazywać jak można skracać niektóre obliczenia, a
co do 27 = −1 (mod 28) to to są własności kongruencji, dodaj do obu stron 1 a dostaniesz 28 =
0 (mod 28) co jest oczywiście prawdziwe
12 gru 23:00
Ktos: Patrzę na te własności i nadal nie widzę tego, jak zniknęła ta 9
12 gru 23:09
Newbie: 27x = 9 (mod 28)
9x = 27 (mod 28)
x = 3 (mod 28)
Chyba tak ta przemienność nie działa?
12 gru 23:19
Vax: Ale ta 9 nigdzie nie znika, mamy:
27x = 9 (mod 28)
Ale: 27 = −1 (mod 28), czyli mnożąc to przez x dostajemy 27x = −x (mod 28), czyli naszą
kongruencję:
27x = 9 (mod 28)
możemy zapisać, jako:
−x = 9 (mod 28)
Mnożąc teraz tą kongruencję przez (−1) (żeby pozbyć się przy x minusa) dostajemy:
x = −9 (mod 28)
No i znowu −9 = 19 (mod 28) więc:
x = 19(mod 28)
12 gru 23:20
Vax: No niestety, tak nie działa
12 gru 23:21
Newbie: 27x = 9 (mod 28) −−> przejście z tego, do tego niżej nadal nie jest mi znane. Zniknął x i 9 **
27 = −1 (mod 28) − gdzie teraz podział się x?
**A tutaj
27x = −x (mod 28) −−> 27x = 9 (mod 28) znowu się on pojawia.
Wiem, że jestem dość oporny na tą wiedzę, jeśli prościej się tłumaczyć nie da, to może już nie
będę zawracał Ci głowy
12 gru 23:27
Vax: Ale to nie jest tak, że z 27x = 9 (mod 28) przechodzimy do 27 = −1 (mod 28), może napiszę tak.
Mamy:
27x = 9 (mod 28)
~~~~
I teraz STOP, koniec dalszych przekształceń, to co zaraz będzie na dole nie jest żadnym
przekształceniem tego na górze, po prostu zwykłe luźne spostrzeżenie:
27 = −1 (mod 28)
Widzimy, że coś takiego zajdzie, bo dodając obustronnie 1 jest to równoważne 28 = 0 (mod 28) co
jest prawdą. I teraz patrzymy, co z tego dostajemy, wiemy, że:
27 = −1 (mod 28), więc mnożąc obustronnie przez x dostajemy:
27x = −x (mod 28)
~~~~
I dopiero teraz z powrotem wracamy do naszej kongruencji:
27x = 9 (mod 28)
Ale z wniosku wyżej wiemy, że 27x = −x (mod 28) więc możemy zapisać:
−x = 9 (mod 28)
I dalej już dokończyłem w poprzednim poście.
Mam nadzieję, że już widzisz ocb
12 gru 23:35
Newbie: Teraz już wiem o wiele więcej, cały czas myślałem, że jest to przekształcenie.
27x = 9 (mod 28) −− to jest jasne
27x = −x (mod 28) −− to też jest jasne
−x = 9 (mod 28) −−tutaj znowu nie wiem
Chyba Ci kurierem wyślę jakąś nagrodę za tą pomoc...
12 gru 23:43
Vax: Istnieje własność kongruencji, że jeżeli:
a = b (mod q)
a = c (mod q)
To b=c (mod q), z tego właśnie korzystamy. Np:
20 = 6 (mod 7)
20 = 13 (mod 7)
z tego wynika 6 = 13 (mod 7), spróbuj to przeanalizować, jakbyś miał jakieś pytania to pisz,
tylko jbc odpiszę jutro, bo teraz już lecę spać
12 gru 23:48
Mila: inaczej:
Twoje zapisy:
1) x=6k+4
2) x=11t+8
pierwsze równanie pomnóż przez 11 a drugie przez 6
mamy:
3) 11x= 66k + 44
4) 6x = 66t + 48
po 5x odjęciu stronami
5) 5x = 66 (k−t) − 4
teraz od 4 równania odejmujesz 5 równanie i mamy
x = 66(t−k − t) +52
szukana reszta to 52
12 gru 23:49
Newbie: Jesteś moim mistrzem, teraz na prawdę zrozumiałem zadanie, które uważałem na najgorsze. Jak
mogę się jakoś odwdzięczyć to pisz w temacie
12 gru 23:51
Mila: Mam nadzieję, że ten miły komentarz to dla mnie. Kongruencję mogę wyjaśnić prosto kiedy
indziej.
12 gru 23:54
Newbie: To akurat do "Vax" − bo wykazał wiele cierpliwości tłumacząc mi to. Ale Tobie oczywiście też
bardzo dziękuję. Jeśli będę potrzebował tłumaczenia to się odezwę
13 gru 00:07