funkcja logarytmiczna ( niby latwe )
Lolus: x − log5 = xlog5 + 2log2 − log(1+2x) − wszedzie w podstawie (10 )
12 gru 20:51
Lolus: trzasnie mi to ktos ? ( prosze)
12 gru 21:02
ICSP: czekam na twoje obliczenia

x = 2
Znajdziemy bład
12 gru 21:09
ICSP: akurat masz tyle szczęścia że dziedzina to R
12 gru 21:10
Lolus: nie wiem co z tym x zrobic ... bo jak przerzucę − log5 na prawa strone i dodam logarytmy to
potem jakis kosmos mi wychodzi
a ze 2 ma wyjsc to wiem
12 gru 21:13
ICSP: masz to doprowadzić bez przerzucania do postaci:
log coś = log coś
1 = log 10
x*log 10 = log 10
x
itd. się musisz bawić
12 gru 21:15
Lolus: no dobra to patrz :
xlog10 − log5 = xlog5 + 2log2 − log(1+2x)
log(10x/5) = log5x + log4 − log (1 + 2x)
log(10x/5) = log (5x * 4/ 1+2x)
10x/5 = 5x*4 / 1+2x
i po wymnozeniu
10x ( 1+2x) = 5(5x*4)
cos jest zle tylko gdzie i co >?
12 gru 21:24
ICSP: no i bardzo dobrze.
10
x + 20
x = 20 * 5
x
5
x * 2
x + 5
x *2
2x − 20 * 5
x = 0
5
x(2
2x + 2
x − 20) = 0
5
x = 0 − sprzeczne
2
2x + 2
x − 20 = 0
t = 2
x (t > 0)
t
2 + t − 20 = 0 ⇔ t
2 − 4t + 5t − 20 = 0 ⇔ t(t−4) +5(t−4) = 0 ⇔ (t+5)(t−4) = 0 ⇔t = −5 v t = 4
t = −5 − sprzeczne
t = 4 ⇔ x = 2
koniec.
Więcej wiary w siebie i będzie dobrze
12 gru 21:27
Lolus: 
dziekuje Ci bardzo

(wirtualnego browara masz ode mnie )
12 gru 21:29