Wielomiany
Mateusz: Znajdź wartości parametrów a i b tak aby wielomiany były równe:
W(x)=x3+(a+b)x2+7x−5 P(x)=x3+8x2+(a−2b)x−5
Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Kompletnie nie wiem jak to zrobić...
12 gru 20:43
ICSP: przecież to było wczoraj

Pórówna współczynniki przy odpowiednich potęgach a otrzymasz układzik równań.
12 gru 20:50
Mateusz: No ale jak kompletnie nie w temacie ... I nie rozumiem nawet od czego sie zabrać. A jutro mam
takie coś na sprawdzianie.
12 gru 20:51
ICSP: W(x) = x3 + (a+b)x2 + 7x − 5
P(x) = x3 + 8x2 + (a−2b)x − 5
muszę rozpatrzyć dwie rzeczy:
Czy stopień tych wielomianów jest taki sam(akurat tutaj jest)
współczynniki przy odpowiednich potęgach są identyczne.
W w(x) przy x3 stoi 1 a w P(x) przy w(x) stoi 1
1 = 1
Przy w(x) przy x2 stoi (a+b) przy p(x) przy x2 stoi 8
a+b = 8
itd. Otrzymasz ukłąd równań z dwiema niewiadomymi.
12 gru 20:55
Lolus: (a+b) = 8
(a−2b) = 7 porownujesz wspolczynniki przy kazdej potedze ... z tego ukladu wyznaczasz a
i b
12 gru 20:56
Krzychu: Dzięki za pomoc.
12 gru 20:59