matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Błagam o pomoc.....
darcio:
sprowadź do wspólnego mianownika
1
x−y
+
y
x−y
=1 Chodzi mi oto, żeby sprowadzic to do wspolnego mianownika i zeby rownalo sie nadal 1.
12 gru 20:40
Rybson:
1+y
x−y
=
x−y
x−y
1+y
x−y
−
= 0
x−y
x−y
1+y−x−y
=0
x−y
1−y
= 0
x−y
1−y
= 0 / * x−y
x−y
1−y=0 y=1 O to chodziło ?
12 gru 22:52
Jack:
...
1+y−x
+
y
=0
x−y
...
12 gru 22:54
krystek:
1
y
x−y
+
−
=0 dla tych co nie rozumieją!
x−y
x−y
x−y
13 gru 08:14