granica
Wojtek: oblicz granice ciagu
| | n2+2n−1 | |
an= 3√ |
| nie udało mi się dobrze napisać to jest całe te wyrażenie pod |
| | 8n2+2 | |
pierwiastkiem 3 stopnia
12 gru 20:26
Wojtek: ?
12 gru 20:35
Dorota: | | 3 | |
zostaje ci |
| i tylko usun niewymiernosc |
| | √8 | |
12 gru 20:37
Wojtek: ok usunę tylko narazie muszę dojść do tego jak uzyskałaś ten wynik bo nie wiem jak
12 gru 20:39
ZKS:
Dzielisz przez n2 i po sprawie.
12 gru 20:39
ZKS:
Wynik podany przez Dorotę jest nie poprawny.
12 gru 20:40
Wojtek: ZKS: "Dzielisz przez n
2..." nie wiem jak prze co
12 gru 20:44
Dorota: a jaki jest w takim razie poprawny

wyciaga z gory i dolu n
2 a potem wychodzi n przed pierwiastek i go sobie skraca i tam po
obliczeniach u gory wychodzi 1 a na dole
√8
12 gru 20:46
Wojtek: mi wychodzi 12
12 gru 20:49
ZKS:
| | 3 | | 1 | |
Czyli na pewno nie |
| wynik to |
| dowód proszę bardzo: |
| | √8 | | 2 | |
| | n2 + 2n − 1 | |
limn → ∞ ( |
| )1/3 = |
| | 8n2 + 2 | |
12 gru 20:50
ZKS:
| | 1 | |
Oczywiście tam brakuje − |
| . |
| | n2 | |
12 gru 20:51
Dorota: | | n2(1+2/n−1/n2) | |
lim 3√ |
| = |
| | n2(8+2/n2) | |
| | (1+2/n−1/n2) | | (1+2/n−1/n2) | |
lim 3 nn√ |
| = lim 3 √ |
| =3 |
| | (8+2/n2) | | (8+2/n2) | |
12 gru 20:51
Dorota: ja tą 3 spojrzałam jako liczbę przed caloscia a nie stopien i dlatego nam rozni sie wynik
12 gru 20:52
Dorota: wiec kwestia tylko czy to jest stopien czy tak jak ja to wzielam, bo obie odpowiedzi sa
poprawne
12 gru 20:53
Wojtek: ZKS: ja miałem inny zapis niż ty i nie wiem czy tak mogę: to co ty masz w nawiasie do potengi
1/3 to ja robiłem to pod pierwiastkiem 3 stopnia i wyszło mi 3
√18=
12 <czy tak moge
robić

?
12 gru 20:56
Dorota: tak
12 gru 21:00
ZKS:
| | 1 | |
A czym się różni pierwiastek 3 stopnia od potęgi |
| ?  |
| | 3 | |
12 gru 21:08
Wojtek: niczym tylko pomyslelem ze moze przy granicach musze zamieniac na potegi
12 gru 21:17